Vanhemmaksi yli nelikymppisenä Hollywoodin tyyliin – onnistuuko ongelmitta?

Hollywood -tähdille ja muille rikkaille julkimoille on nykyään yleistä se, että uraa tehdään intensiivisesti neljänkympin korville ilman lapsiperhe-elämän asettamia rajoituksia. Vaihdevuosia lähestyttäessä rinnalle usein löytyy sopiva kaveri, jonka kanssa vakiinnutaan ja lehdistöä hellitään toteamuksilla siitä, että ”lapsikin olisi vielä tervetullut” tai ”keskustelemme vakavasti perheenlisäyksestä”. Monessa tapauksessa tarinalla on onnellinen loppu, kun keski-ikäinen tähti saa vihdoin prinssinsä/prinsessansa ja puolen valtakunnan lisäksi myös kauan toivomansa lapsen tai jopa kaksi.

Julkkisten onnistumiset vanhemmalla iällä luovat toivoa monille tavallisille veronmaksajille, jotka ehkä odottavat vielä sitä oikeaa tai eivät ole täysin varmoja nykyisen kumppaninsa vanhemmuuspotentiaalista, ja kello käy. Osalla kumppanin suhteen ei ole epävarmuutta, mutta elämäntilanne ei muuten tunnu vielä sopivalta lasta ajatellen. Lapsitoiveen lykkääminen tuonnemmaksi ei kuitenkaan tunnu huonolta idealta, sillä julkisuudessa sädehtii jatkuvasti liki 50-vuotiaina onnistuneita onnellisia äitejä. Jos se heille on mahdollista, niin miksei myös muille?

Osa vanhempana synnyttäneistä julkkiksista on viime vuosina rikkonut keski-ikäisten vauva-arjen myyttiä sen verran, että lehdistölle on avattu jälkikasvun saaneen alkunsa hedelmöityshoitojen avulla. Jokunen julkimo on myös kertonut saaneensa lapsensa sijaissynnyttäjää käyttäen. Kun lapsettomuudesta on alettu puhua avoimemmin, on ollut luontevaa, että osa julkisuuden henkilöistä on halunnut kertoa, että lapsen saaminen vanhemmalla iällä ei kuitenkaan ole ollut itsestäänselvyys.

Avoimuus hedelmöityshoitojen suhteen on tervetullut muutos julkiseen keskusteluun. Asiasta puhuminen korjaa väärinkäsityksiä siitä, millä iällä lapsen saaminen omin avuin on vielä todennäköistä. Valtaosa julkisuudessa esiintyvistä keski-ikäistyvistä maailmantähdistä noudattaa varmasti terveellisiä elämäntapoja ja pitää huolta kunnostaan ja terveydestään, mutta iän mukanaan tuomia muutoksia ei voi loputtomasti jarruttaa, vaikka rahaa ja muita resursseja olisi käytettävissä rajattomasti. Monet keski-ikäisistä julkkiksistakin joutuvat varmasti turvautumaan hedelmöityshoitoihin jälkikasvua saadakseen.

Hedelmöityshoidoista Hollywood -julkimot siis jo puhuvat suhteellisen avoimesti, mutta yksi oleellinen asia heiltä jää edelleen kertomatta: reilusti yli 40-vuotias nainen onnistuu vain harvoin saamaan lapsen omien sukusolujensa avulla. Lahjoitettujen munasolujen ja alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa onkin pikkuhiljaa yleistynyt. Se onkin usein ainoa vaihtoehto pareille, joilla ei naisen iästä tai muista syistä johtuen ole mahdollisuutta saada omaa geneettistä perimää kantavaa lasta.

Voimmeko siis vetää johtopäätöksen, että lapsitoivetta voi hyvin lykätä keski-ikään asti? Kyllä ja ei. Kyllä siinä mielessä, että lahjasukusolujen avulla tehtävien hoitojen tulokset ovat erittäin hyviä ja tutkimusten valossa lahjasolujen avulla vanhemmiksi tulleet ovat vähintään yhtä tyytyväisiä vanhemmuuteensa kuin omien solujenkin avulla lapsia saaneet.

Toisaalta taas ei, sillä julkisuuden henkilöidenkin välillä viimeisenä vaihtoehtona käyttämä kohdunvuokraus on Suomessa kiellettyä. Ja ei siinäkään mielessä, että hyvistä hedelmöityshoitotuloksista huolimatta lapsettomuus on useimmille kivulias ja pelottavakin kokemus, jonka pyörteistä selviäminen vanhemmuuteen vaatii roppakaupalla fyysisiä, henkisiä ja taloudellisiakin resursseja.

Jos siis itse voi perheenperustamisen aikatauluun vaikuttaa, kannattaa päätös tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Ja lopuksi vielä vinkki perheen perustamisen aikataulua pohtiville: Hedelmällisyyskatsastus on Ovumia-klinikalla juuri teille kehitetty palvelu, jonka avulla saa lisätietoa omasta ja kumppanin hedelmällisyydestä, vaikka lapsi ei ehkä ihan vielä olisikaan toiveissa. Kannattaa tutustua!

Lue lisää julkkisten lapsettomuuskokemuksista:

http://www.parenting.com/gallery/surrogates-infertility-celebrity-moms