Kun lapsi on oma mutta ei omaa verta

DSC_2897

Luen parhaillaan uudehkoa tietokirjaa Finding our families, joka käsittelee lahjasukusolujen käyttöä hedelmöityshoidoissa, lahjasolutaustaisen lapsen vanhemmuutta ja lahjasolutaustaisten henkilöiden kokemuksia elämästään ja identiteetistään. Kirjan luku on vielä pahasti kesken, mutta uskallan jo tässä vaiheessa suositella sitä kaikille, joita aihepiiri koskettaa.

Teoksen inspiroimana listaan nyt joitakin yleisiä käsityksiä ja kokemuksia, joita ei-geneettisten jälkeläisten vanhemmuuteen liittyy. Mitä lahjasukusolujen avulla syntyneiden lasten vanhemmuuden ajatellaan olevan ja mitä se vanhempien kokemana yleensä on?

Lahjasukusoluja käyttäneiden vanhempien lisäksi varmasti myös monet sijais-, adoptio- sekä uusperheiden vanhemmat voivat samaistua näihin kokemuksiin. Ainakin itse (ei-geneettisenä) adoptiovanhempana koen näin.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus ei ole:

Sitä että voit katsoa lastasi ja löytää hänestä omia ja sukulaistesi kasvonpiirteitä.

Mitä vanhemmuus on:

Sitä että katsot lastasi ja ihmettelet, miten ihmeessä juuri sinä olet voinut saada maailman kauneimman lapsen, joka on kaikin puolin ihan täydellinen.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus ei ole:

Spekulaatiota puolison, sukulaisten ja ystävien kanssa siitä, mitä ominaisuuksia lapsi on perinyt sinulta, niin hyvässä kuin pahassakin.

Mitä vanhemmuus on:

Spekulaatiota siitä, mistä lapsesi on tämänkin huikean lahjakkuuden perinyt, kun ei ainakaan sinulta.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus ei ole:

Sitä että lapsesi syntyhistoriaan liittyisi vain kaksi merkittävää ihmistä: sinä ja lapsen toinen vanhempi.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus on:

Sitä että lapsesi olemassaolon on mahdollistanut kolmas tai useampikin henkilö, mikä on tavalla tai toisella läsnä perheenne elämässä aina.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus ei ole:

Jatkuvaa epävarmuutta siitä, että oletko lapsellesi se tärkein ihminen, oikea vanhempi, vai jotain mihin hänen nyt on tyytyminen, kun geneettinen vanhempi ei ole läsnä.

Mitä vanhemmuus on:

Pienen lapsen vilpittömien rakkaudenosoitusten kohteena olemista, turvan tarjoamista kun kukaan muu ei kelpaa ja sen tajuamista, että sinulle ei saa sattua mitään, sillä kukaan ei voisi koskaan korvata sinua lapsellesi.

Mitä ei-geneettinen vanhemmuus ei ole:

Katkeruutta siitä, että geenisi eivät siirry eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

Mitä vanhemmuus on:

Syvää kiitollisuutta siitä, että olet lapsen saadessasi saanut kokea ihmeen, jonka suuruusluokka ei koskaan täysin avaudu perheen ulkopuolisille ihmisille.